Vízkő

                                                                       VÍZKŐ

  A vízkő a vízből kivált és lerakodott anyagok, főként sók összessége, amely nagy mennyiségben tönkre teheti a vízzel kapcsolatos gépeket (mosógép, kávéfőző), és szabad szemmel is látható anyagot képez. a Villany bojlerekben is lerakódik rendszeresen a vízkő, amit bojler szerelő bevonásával lehet megszüntetni rendszeres karbantartással.

  A hazai vezetékes ivóvizek keménysége változó, általánosságban a legtöbbje nem igényel kezelést, beavatkozást. A szolgáltatott ivóvíz keménységéről a szolgáltató a kötelező ellenőrző vizsgálatok birtokában bármikor tájékoztatást tud nyújtani.

Kialakulása

A sima csapvíz nem csak vizet tartalmaz, hanem különböző oldott ásványi anyagokat is, leggyakrabban kalcium és magnézium karbonátokat

A vízzel együtt áramló szén-dioxid a vízzel hidrogén-karbonátot alkotva tartja oldott állapotban az ásványi anyagokat.

CaCO3 + H2CO3 ↔ Ca(HCO3)2
MgCO3 + H2CO3 ↔ Mg(HCO3)2

Ám amikor a szén-dioxid elillan, például nyomáscsökkenéskor vagy hőmérséklet-növekedéskor, a hidrogén-karbonáttal oldottan tartott karbonátot kiválnak, és lerakódást hagynak maguk után.

Víz lágyítás

A víz lágyítás az a folyamat, amikor a kivált és lerakodott ásványi anyagokat valamilyen savval (pl. sósav – HCl) újra oldatba visszük. Ilyenkor szén-dioxid felszabadulás (gázfejlődés) közben valamilyen oldható só (pl. a sósav esetén kalcium vagy magnéziumklorid keletkezik.

CaCO3 + 2 HCl = CaCl2 + CO2 + H2O
MgCO3 + 2 HCl = MgCl2 + CO2 + H2O
A szénsav gyenge sav, ezért a vízkövet alkotó karbonátok már egészen gyenge szerves savakkal is oldhatók. Például a kávéfőző citromsavval átfőzve is a vízkő mentesíthető. A mosógép esetében a havonta egyszer elvégzett 90 °C-os ecetes, „üres” mosás és a folyékony mosószer használata kielégítő megoldás általános esetben.

Egyéb megoldások:

A víz lágyításra ezeken felül több módszer is alkalmas:

  • A különféle reklámokból ismert kémiai vegyszerek alkalmazása, ezzel csökkentve a víz keménységi szintjét.
  • Az ioncserén alapuló víz lágyító készülékek használata, amelyek a kalciumot és a magnéziumot kivonják és nátriummal helyettesítik. Ezáltal csökkentve a víz keménységi szintjét, de közben megbontva a víz eredeti állapotát, ami a hiányzó ásványi anyagok miatt károsan hathatnak a szervezetre.
  • A nagy frekvenciás jel kibocsátáson alapuló készülékek használata, amelyek nem csökkentik ugyan a víz keménységi szintjét, de folyamatos impulzusokkal elérik, hogy a sók ne tudjanak letapadni és így tönkre tenni más gépeket.
  • Létezik egy kétes, tudományosan nem bizonyított megoldás is, a mágneses elv. Elméletileg a mágneses tér hatására a sók nem válnak ki, nem rakódnak le, hanem mikrokristályokká alakulva távoznak a rendszerből. De a működésére nincs tudományos bizonyíték, így nem garantálható a siker.

Bojler Szerelő Azonnal