Régi elektromos hálózat

Régi Elektromos hálózataink nagyon sok  építmény falazatában veszélyesek, így tűz és életveszélyes! Ezen kívül a biztosító tábla is elavult módon van szerelve.
Ennek a helyreállítása három féle módon történhet…
A dobozokba érkező vezetékeknél lehet megnézni, hogy falkábeles vagy csöves rendszer van e kialakítva.  A falkábeles rendszernél nincs cső a falba, hanem a vakolatba süllyesztve van elhelyezve a kábel. A falkábel vastag szürke színű, mert 2 szigetelésréteg van a vezeték körül.
 
Ha a falazatokban van védőcső, akkor a vezetékek áthúzhatók.Esetenként  sérült a cső, akkor apróbb véséssel kijavítható a hiba és pótolható a cső a falban. így áthúzható a vezeték.Az áramkörök  bővítése nem mindig megoldható,mert a cső keresztmetszete nem mindig engedi a több vezeték férhetőségét.  A legnagyobb probléma a fürdő és konyhában van, mert itt találhatóak a nagyobb teljesítményű fogyasztók,és a burkolat:csempe vésés már nagyobb javítást von maga után,viszont cserébe egy biztonságos rendszert kapunk.Ezek a munkálatok nagyon gyorsan elkészíthetők és kevés piszokkal járnak
 
.Falkábel esetén már MM falkábelt használunk, ami réz vezetővel van ellátva,. és horonyba rakunk.A hornyokat géppel vágjuk ki .Kritikusabb helyeken kézi erővel óvatosan véssük meg a falakat,mert elektromos vagy víz hálózat lehet a vágás útjában.Sok helyen találkoztunk méretlen elektromos vezetékkel vagy ólom víz vezetékkel a vakolatban  A kábeleket terhelés szerint szétosztva helyezzük a hornyokba, így lehet kialakítani a megfelelő számú áramkört.A hornyok javítását is el tudjuk vállalni igény esetén.
 
A harmadik megoldás a falon kívüli vezetékezés,ami kábelcsatornában történik.Ez a legtisztább és leg gyorsabb művelet az új vezeték kiépítésére A csatornát ehhez való ragasztóval ragasszuk és száradása után helyezhető bele a vezeték.Ennek előnye,hogy festhető és cserélhető, vagy bővíthető benne a vezeték.Ehhez jó ötlet ha a sarkokban helyezzük el a kábelcsatornákat, az esztétika miatt,így nem annyira feltűnő a jelenléte.
 
Minden új vezeték kiépítésnél a biztosítótábla bővítése vagy cseréje is nagyon fontos!
A FI-relé az első és kötelező készülék,amit beiktatunk az   életünk,illetve készülékeink védelmére
A biztosító táblánál oszthatjuk szét az áramköröket megfelelően.Minden áramkőrt külön biztosítékkal látunk el.
Nagyon sok lakásban kevés vagy silányak a biztosítékok, ami lakástűzhöz vezethet.De a vezetékek és készülékek is bánhatják a hanyagság vagy nemtörődömséget.
 
 
Bojler Szerelő Azonnal