Régi elektromos hálózat

Régi Elektromos hálózataink nagyon sok  építmény falazatában veszélyesek, így tűz és életveszélyes! Ezen kívül a biztosító tábla is elavult módon van szerelve.
Ennek a helyreállítása három féle módon történhet…
A dobozokba érkező vezetékeknél lehet megnézni, hogy falkábeles vagy csöves rendszer van e kialakítva.  A falkábeles rendszernél nincs cső a falba, hanem a vakolatba süllyesztve van elhelyezve a kábel. A falkábel vastag szürke színű, mert 2 szigetelésréteg van a vezeték körül.
 
Ha a falazatokban van védőcső, akkor a vezetékek áthúzhatók. Esetenként  sérült a cső, akkor apróbb véséssel kijavítható a hiba és pótolható a cső a falban. így áthúzható a vezeték. Az áramkörök  bővítése nem mindig megoldható, mert a cső keresztmetszete nem mindig engedi a több vezeték elféréseit.  A legnagyobb probléma a fürdő és konyhában van, mert itt találhatóak a nagyobb teljesítményű fogyasztók, és a burkolat: csempe vésés már nagyobb javítást von maga után, viszont cserébe egy biztonságos rendszert kapunk. Ezek a munkálatok nagyon gyorsan elkészíthetők és kevés piszokkal járnak
 
.Falkábel esetén már MM falkábelt használunk, ami réz vezetővel van ellátva,. és horonyba rakunk. A hornyokat géppel vágjuk ki .Kritikusabb helyeken kézi erővel óvatosan véssük meg a falakat, mert elektromos vagy víz hálózat lehet a vágás útjában. Sok helyen találkoztunk méretlen elektromos vezetékkel vagy ólom víz vezetékkel a vakolatban  A kábeleket terhelés szerint szétosztva helyezzük a hornyokba, így lehet kialakítani a megfelelő számú áramkört. A hornyok javítását is el tudjuk vállalni igény esetén.
 
A harmadik megoldás a falon kívüli vezetékezés, ami kábelcsatornában történik. Ez a legtisztább és leg gyorsabb művelet az új vezeték kiépítésére A csatornát ehhez való ragasztóval ragasszuk és száradása után helyezhető bele a vezeték. Ennek előnye, hogy festhető és cserélhető, vagy bővíthető benne a vezeték. Ehhez jó ötlet ha a sarkokban helyezzük el a kábelcsatornákat, az esztétika miatt, így nem annyira feltűnő a jelenléte.
 
Minden új vezeték kiépítésnél a biztosítótábla bővítése vagy cseréje is nagyon fontos!
A FI-relé az első és kötelező készülék, amit beiktatunk az   életünk, illetve készülékeink védelmére
A biztosító táblánál oszthatjuk szét az áramköröket megfelelően. Minden áramkőrt külön biztosítékkal látunk el.
Nagyon sok lakásban kevés vagy elavúlttak a biztosítékok, ami lakástűzhöz vezethet. De a vezetékek és készülékek is bánhatják a hanyagság vagy nemtörődömséget.
 
 
Bojler Szerelő Azonnal